Wij bedrukken alles!
35 jaar ervaring!
Alles in eigen huis!
Beste prijs-kwaliteitverhouding!

Mokken en glazen

De specialist in mokken en glazen


Mokken en glazen.

Het bedrukken van keramiek (porselein/aardewerk) en glas is een vak apart en het productassortiment is erg breed. Van koffiekopje met schoteltje tot wijnglas en alles daar tussen. Door ons grote netwerk aan leveranciers kunnen we u veel verschillende producten aanbieden. De producten zijn afkomstig uit Azië, Nederland of elders uit Europa. Als u ons aangeeft waar uw product aan moet voldoen, dan maken we graag een offerte op maat. (link offerte aanvraag; aantal, type product, formaat, bedrukking, upload foto voorbeeld of logo)

Er is veel kwaliteitsverschil op het gebied van keramische en glas producten. In het algemeen zien we dat Europese makelaardij zich kwalitatief nog onderscheidt t.o.v. productie uit Azië, aangezien strakkere toleranties gesteld worden aan de producten en materiaal.  

De samenstelling van het materiaal (grondstof) is mede bepalend voor de eindkwaliteit van keramische producten. Zo zijn de materialen porselein en aardewerk allebei keramisch; het zijn tenslotte kleisoorten die gemengd worden met water om vervolgens vervormd te worden en afgebakken. En toch zijn ze erg verschillend. Aardewerk bestaat uit grovere kleidelen dan porselein, de grofheid van de grondstof bepaalt de temperatuur waarmee het afgebakken kan worden. En hoe hoger de afbaktemperatuur, hoe harder, gladder en strakker het eindmateriaal is. De glazuurlaag op de keramische producten heeft bij porselein vooral een decoratief effect, maar bij aardewerk is dat benodigd om te voorkomen dat het vocht opneemt.

Het kwaliteitsverschil in de praktijk onderscheidt zich op de volgende aspecten:

  • een gladder/strakker oppervlak,
  • het scheurt minder snel en
  • de oren breken minder snel af.

In de regel is porselein dus kwalitatief hoogstaander dan aardwerk, maar de prijs is dan ook hoger.

Naast deze klassieke materialen, zijn er ook duurzame producten gemaakt van bamboevezels, maar ook aluminium of rvs zijn gebruikte materialen. Stel gerust uw specifieke vraag!

Het drukproces
 Afhankelijk van ontwerp, toepassing en materiaal van het product, kiezen we de juiste bedrukkingstechniek. Onderstaande technieken zijn veel voorkomend bij het personaliseren van keramiek en glas:

  • Sublimatiedruk
  • Transferdruk / directe zeefdruk
  • Tampondruk
  • Lasergravure

Sublimatiedruk vraagt om specifieke eisen van het te bedrukken product, daarom is dat maar bij een gering aantal producttypes mogelijk. Verder is sublimatiedruk ideaal voor lage aantallen en full colour bedrukkingen.

Transferdruk en zeefdruk zijn enigszins vergelijkbaar. De eindkwaliteit is grotendeels afhankelijk van de inkt die gebruikt wordt. De keuze in techniek wordt bepaald door het ontwerp, oftewel het formaat i.c.m. het aantal kleuren. Eenvoudige bedrukkingen worden direct gedrukt, overige via een transfer.

Met transfer- of directe zeefdruk gebruik je keramische of 2 componenten inkten. Keramische inkten zijn specifiek om toe te passen op producten die vervolgens nog worden afgebakken. Porselein, aardewerk of glas zijn hier voorbeelden van. De transfers worden dan eerst gedrukt, daarna ge-appliceerd en vervolgens met het product afgebakken. Keramiek wordt standaard op 800°C afgebakken en glazen producten op 600°C, aangezien glas beperkt is door zijn smelttemperatuur. Door de hogere afbaktemperatuur van keramiek blijft de bedrukking daar beter op zitten dan op glas. Beter gezegd; keramische bedrukking op keramiek is onverwijderbaar.

Het ene glas is het andere glas niet, ook zijn niet alle glassoorten geschikt om te bedrukken met keramische inkten. Zo zijn er ook glazen met een (zuur)behandeling, zoals frosted glazen, deze laten zich nog moeilijker bedrukken. Maar niets is onmogelijk! Specifieke 2 componenten inkten worden dan toegepast.

In de regel is een 2 componentenbedrukking goed, maar het gaat minder lang mee dan een afgebakken keramische bedrukking. Naast glas worden ook op keramische producten 2 componenten bedrukking uitgevoerd, aangezien het eenvoudiger (goedkoper) is om uit te voeren. Ook worden heel veel producten promotioneel ingezet, waardoor het prima voldoet aan de norm die dan gesteld wordt.

Tampondruk op keramiek of glas, maakt altijd gebruik van 2 componenten inkten, net als hierboven omschreven.

Naast het bedrukken, kan glas ook gedecoreerd worden door middel van een lasergravure, wat uiterst duurzaam is.


Wij bedrukken alles!
Van pen tot bedrijfspand

35 jaar ervaring!
Festa drukt sinds 1984

Alles in eigen huis!
750m2 productieruimte

Laagste prijs garantie!
Zo betaald u nooit te veel
 

Offerte aanvragen

Vrijblijvend en snel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.